Categorieën
Leven met ADD/ADHD

Waar wil jij je op focussen in je leven?

Veel mensen stellen mij de vraag: ik wil eigenlijk ander werk doen, maar ik weet niet goed wat ik wil en ook niet hoe ik het aan moet pakken.

Het kan een hele worsteling zijn, want deze vraag gaat niet alleen over je talenten en vaardigheden, maar over veel meer dan dat. Bij deze vraag komen ook de verwachtingen van je familie en soms ook van jezelf naar boven.

Wat zou je eigenlijk willen doen, wat je nu niet of niet voldoende doet? Waar wordt je blij van, waar ga jij van ‘kwispelen’? ? Laat jij je tegenhouden door ADD of ADHD. Laat je niet belemmeren hierdoor, er is veel aan te doen!

Bekijk eerst deze video (6 min.) en lees dan verder..

https://youtu.be/YA5Y7HtZqUM

Als je zo deze video kijkt en het even laat ‘sudderen’, waar kom jij dan op uit? Wat zou je eigenlijk willen doen, wat je nu niet of niet voldoende doet? Waar wordt je blij van, waar ga jij van ‘kwispelen’? ?

Veel mensen stellen mij de vraag: ik wil eigenlijk ander werk doen, maar ik weet niet goed wat ik wil en ook niet hoe ik het aan moet pakken.

Het kan een hele worsteling zijn, want deze vraag gaat niet alleen over je talenten en vaardigheden, maar over veel meer dan dat. Bij deze vraag komen ook de verwachtingen van je familie en soms ook van jezelf naar boven. Ik moet denken aan Jan die graag in het onderwijs wilde werken, maar toch voor een andere studie had gekozen. Hij wist waar zijn passie lag maar durfde dat amper hardop uit te spreken. In zijn familie hadden ze namelijk allemaal gestudeerd en zowel zijn vader als opa was in de advocatuur gaan werken.

Hij kon ook goed studeren en er werd, zonder dat daar veel over werd gesproken, verwacht dat hij dit ook zou gaan doen. Nu hij besefte dat hij eigenlijk de verkeerde keuze had gemaakt stelde hij daarmee ook zichzelf teleur. Hij voldeed nu immers niet aan de verwachtingen, en dat hij nu zijn vader moest teleurstellen deed hem veel. En daarnaast maakte hij zich zorgen over het inkomen, want dat zou een stuk lager gaan worden. Het koste hem aardig wat tijd om de knoop door te hakken en het roer om te gooien naar een andere carrière. Maar het is daarna wel beter met hem gegaan; hij had veel
minder last van zijn ADD en zat beter in zijn vel.

Vaak komt tijdens zo’n gesprek een verlangen naar boven. Een verlangen dat wordt gesmoord door angst. Want je hebt inderdaad te maken met de verwachtingen uit je omgeving, maar er moet ook brood op de plank komen. En wat als het niet lukt, als ik het niet kan? De angst om te falen is een van de meest verlammende dingen in zo’n situatie.

 • Herken je jezelf hierin? Misschien heb jij ook een verlangen om iets te gaan doen maar waarvan je niet weet hoe je dat nou kunt bereiken. Wat kun je doen?
  1. Belangrijk is eerst te weten welk doel je wil bereiken. Waar droom je van, wat zou je eigenlijk willen? Ga dit voor jezelf opschrijven. Maak het niet te moeilijk. Misschien heb je wel meerdere dromen of verlangens in je hoofd. Begin gewoon ergens mee, veranderen kan altijd nog. Probeer je tijdens het opschrijven niet te laten belemmeren door gedachten, maar schrijf het op vanuit het idee dat alles mogelijk is. Leg het daarna even weg.2. Kijk later nog eens wat je hebt opgeschreven. Kun je het voor je zien, kun je je voorstellen dat je dit zou doen? Hoe zou je je daarbij voelen, wat zou je tegen jezelf zeggen als je dit doet. Probeer te bedenken hoe dit je leven zou kunnen veranderen. Noteer de dingen die je ervaart en leg het daarna weer even weg.3. Lees nog eens door wat je hebt geschreven, roept het nog steeds een JA-gevoel bij je op?
  Nee? Kijk dan welke aspecten je hieruit aanspreken en hoe je dit in je huidige leven kunt toepassen. Soms is het oppakken van een nieuwe hobby al voldoende om dat gevoel van zingeving en geluk te kunnen ervaren.

  4. Is het JA gevoel er nog wel? Dan is het tijd om wat concretere stappen te nemen. De eerste start is om erover te gaan praten met mensen in je omgeving die je vertrouwt. Hoe reageren zij erop? Hebben zij helpende ideeën? Schrijf ze op. Misschien kunnen zij jou hierin ondersteunen?

  5. Is jouw doel om een ander beroep te gaan doen? Ga praten met mensen die dit werk al doen en vraag ze de hemd van het lijf. Deze mensen kennen de plus en minpunten van dit werk uit de praktijk en kunnen je vaak ook adviseren en helpen bij scholing, stage etc. Misschien mag je zelfs een dagje meelopen? Schrijf alles wat je ontdekt op.

  6. Is jouw doel om een opleiding te gaan volgen? Ga eerst vragen bij een bedrijf in die branche welke opleiding zij jou aanraden, vraag advies! Ga daarna kijken bij deze opleiding tijdens een open dag. Kijk rond, stel je vragen. Vaak kun je ook een dagje meelopen tijdens een lesdag om te ondervinden hoe dat is. Mooie kans ook om studenten te ontmoeten en te vragen hoe ze het vinden.

  7. Als laatste ga je naar de praktische dingen kijken: tijd en geld. Misschien ben je geneigd om als eerste te bedenken hoe je rond gaat komen, hoe je een opleiding kan betalen, hoe je je werk in gaat delen. Heel logisch! Wat dan echter gebeurt is dat je dromen en verlangens direct worden afgeremd omdat je tegen allerlei belemmeringen aanloopt. Als je dit als laatste punt laat staan blijkt heel vaak dat die praktische dingen wel zijn op te lossen. Wat
  voorbeelden uit de praktijk:

 • iemand die een opleiding wilde doen maar niet kon betalen ging advies vragen bij een bedrijf in die sector; welke opleiding raadden zij aan en waarom? Daar kreeg hij een aanbod om de opleiding in deeltijd te doen en daarnaast 4 dagen daar te werken. De opleiding werd door het bedrijf betaald. De stageopdrachten kon hij op zijn werk doen, dus dat was ook geregeld.
  Top!
 • iemand in mijn eigen omgeving wilde een cursus houtbewerking doen maar had eigenlijk geen tijd hiervoor. Omdat het bleef ‘kriebelen’ ging hij de cursus toch doen en kreeg hierdoor zoveel nieuwe energie, dat hij de drukte veel beter aankon.
 • iemand die een opleiding wilde doen die ver boven haar budget lag, ze wilde het eigenlijk al uit haar hoofd zetten. Toch nagevraagd bij het opleidingscentrum of er iets te regelen viel en gelukkig kon het in kleine delen worden betaald waardoor het voor haar mogelijk werd.
 • Bij iemand anders wilde haar ouders wel een groot deel meebetalen, dat was ook een mooie oplossing. Je omgeving wil je meestal best steunen!

Samengevat: Doen waar je hart sneller van gaat kloppen, wat je echt leuk en zinvol vindt, is altijd een goede stap. Vaak blijkt pas op het laatst dat dingen mogelijk zijn die je niet had verwacht. Dat je inkomen minder is geworden of dat je minder vrije tijd hebt, blijkt vaak niet op te wegen tegen het plezier en de voldoening die je hebt!

Photo by Patrick Tomasso on Unsplash

“Your work is going to fill a large part of your life, and the only way to be truly satisfied is to do what you believe is great work.

And the only way to do great work is to love what you do. If you haven’t found it yet, keep looking. Don’t settle. As with all matters of the heart, you’ll know when you find it”. 

Steve Jobs

Denk er eens over na wat dit voor jou betekent en waar jij je focus op wilt leggen dit jaar. Ga je dingen anders doen? Maak een stappenplan zoals in het voorbeeld. Veel succes!

Hulp nodig? Je weet me te vinden…?

Jolanda Rijneveld
AD(H)D Coach
Ik help jongeren en volwassenen met AD(H)D om meer rust
en overzicht in hun leven te krijgen en patronen te doorbreken.
Lees meer over Jolanda.