Veel gestelde vragen

Moet ik een diagnose hebben om een afspraak te maken voor coaching?

Een diagnose is niet persé nodig. Ik ga aan de slag met de klachten waar jij tegenaan loopt, daarvoor is een diagnose niet noodzakelijk.

Kan ik bij jou terecht voor een onderzoek en diagnose?

Een diagnose kan prettig zijn, omdat je dan bevestiging krijgt dat er inderdaad sprake is van ADD of ADHD. Als je medicatie overweegt is het ook noodzakelijk om een diagnose te laten stellen. Je kunt hiervoor langs gaan bij je huisarts, hij zal je doorverwijzen.

Hoe kijk jij aan tegen medicatie?

Ik ben zelf geen voor- of tegenstander van medicatie. Ik zie in de praktijk veel mensen die graag zonder medicatie iets aan hun ADD of ADHD klachten willen doen. Maar ik zie ook veel mensen in de praktijk die medicatie gebruiken en daarnaast nog coaching nodig hebben. Medicatie lost namelijk niet alle klachten op. Sommige mensen hebben ook last van forse bijwerkingen. Als je medicatie wilt proberen is het erg belangrijk dat je je goed laat begeleiden door een arts en zelf ook in de gaten houdt hoe je je erbij voelt. Het juiste middel en de juiste dosering is maatwerk en kan veel verschil maken in hoe het bij jou uitpakt.

Zou je een natuurlijk alternatief voor medicatie aanraden?

Er zijn tegenwoordig steeds meer natuurlijke middelen op de markt om je concentratie te verbeteren. Ik ken een aantal mensen die daar veel baat bij hebben, maar ook heel veel mensen bij wie het nagenoeg niets opleverde. Als je wat tijd en geld wilt investeren is het zeker de moeite waard om te kijken wat het voor jou kan doen. Want waar Ritalin en Dexamfetamine al snel werkzaam zijn, is het bij natuurlijke middelen over het algemeen zo dat het wat langer de tijd nodig heeft voordat je merkt of het wel of niet voor je werkt.

Laat je daarom goed adviseren en neem zeker 4 maanden de tijd voordat je beslist of je ermee door gaat of niet. Het is aan te raden om iemand die dichtbij je staat jou te laten observeren of hij of zij een gedragsverandering opmerkt. Soms merkt een ander een verandering eerder op dan jijzelf, dus dat kan helpend zijn. Daarnaast is er ook het kostenaspect, want deze middelen worden namelijk niet vergoed door de zorgverzekeraar. Aan jou de overweging of dit bij je past of niet.

Maar, je hebt zelf ADD?

Ik heb zelf ook ADD, dus misschien vraag je je af of ik je dan wel kan helpen. Logische vraag. Eigenlijk ben ik zelf het beste ‘bewijs’ dat je met coaching veel kunt bereiken, want ik heb nu nog nauwelijks last van mijn ADD klachten. Ik kan goed naar jouw verhaal luisteren, de kern van het probleem uit je verhaal halen en je helpen om écht in actie te komen om jouw ADD of ADHD aan te pakken. In de praktijk merk ik dat het juist een voordeel is dat ik het zelf ook heb. Ik weet als geen ander wat jij meemaakt en wat jij nodig hebt om in actie te komen en te veranderen.

Ik zoek hulp voor mijn kind

Een coach kijkt mee naar gedragspatronen en helpt je om andere wegen in te slaan. Coaching vraagt dat je kunt reflecteren op jezelf en op je gedrag. Kinderen zitten wat dat betreft in een andere fase en hebben meer begeleiding nodig. Daarom kies ik ervoor om alleen jongeren en volwassenen te coachen.

Mijn partner/zoon/dochter heeft AD(H)D maar wil geen hulp zoeken. Kun je helpen?

Het is heel belangrijk dat iemand er zelf voor kiest om hulp te willen. Je kunt mijn website laten zien of een van de boeken die ik aanraad op de website, dat kan het besef dat het goed is/nodig is om hulp te zoeken bevorderen. Als er daarna nog geen animo is om hulp te zoeken dan is deze persoon er waarschijnlijk nog niet aan toe om met zijn of haar AD(H)D aan de slag te gaan. Geduld dan maar!

Je bent overigens als partner van-, of ouder van iemand met AD(H)D ook van harte welkom om met mij te sparren over waar je tegenaan loopt in die rol. Jouw ervaringen bespreken met iemand die weet hoe het is kan al veel opluchting geven en ik geef je graag advies mee hoe je zelf hier mee om kan gaan.

Mijn werkgever wil de coaching betalen, kan dat?

Dat kan zeker. In dat geval overleg ik eerst met jou waar we aan gaan werken en hoeveel sessies ik denk dat nodig is. Ik stuur daarna een offerte naar jouw werkgever met een plan van aanpak voor de coaching. Voor zakelijke trajecten geldt een ander tarief, neem hiervoor even contact met me op.