Categorieën
Leven met ADD/ADHD

Een huishouden van Jan Steen

Ze komt bij me omdat ze de laatste jaren het overzicht over haar huishouden is kwijtgeraakt. Het is overal een grote rommel in huis, een chaos, en het schoon houden van het huis lukt daardoor ook niet meer zo goed. Vroeger lukte het haar prima om alles bij te houden, en ze houdt ook eigenlijk van opgeruimd en netjes. Maar nu is ze al een tijdje ‘de teugels kwijt’ en ze komt er zelf niet meer uit.

Chaos

Ze komt bij me omdat ze de laatste jaren het overzicht over haar huishouden is kwijtgeraakt. Het is overal een grote rommel in huis, – een chaos -, en het schoonhouden van het huis gaat daardoor ook niet meer zo goed. Vroeger lukte het haar prima om alles bij te houden en ze houdt ook eigenlijk van opgeruimd en netjes. Maar nu is ze al een tijdje ‘de teugels kwijt’ en ze komt er zelf niet meer uit.

Tijdens het gesprek komt ze al pratend tot inzichten. Ze beseft zich dat haar aandacht vooral bij anderen is. Eerst zorgt ze voor anderen en dan pas voor zichzelf. Soms kiest ze daar ook bewust voor. Ze is hooggevoelig en voelt aan wat haar man en kinderen nodig hebben. Haar man voelt zijn grenzen niet aan en is een tijdje geleden overspannen geraakt. Zij heeft toen goed voor hem gezorgd en daar voelt ze zich ook prettig bij. Het huishouden komt dan later wel.

Ik kan ook zo voelen hoe dat belangrijk voor haar is, hoe ze wil zorgen voor degenen die haar lief zijn. Hoe belangrijk het voor haar is dat het goed met hen gaat. Dit gaat zó over hoe je ‘systeem’, – je gezin -, met elkaar verbonden is door onzichtbare draadjes, over loyaliteit en over binding. Prachtig!

Filters

Het communicatiemodel komt ter sprake. Dit gaat over hoe we alle informatie die op ons afkomt ‘filteren’. Hoe je filters zijn ingesteld, bepaald voor een groot deel hoe we de wereld om ons heen waarnemen en weer vormgeven in ons eigen gedrag.

Zij filtert vooral op details; ik hoor het aan haar manier van praten. Aan hoe ze alles met heel veel details en met gebruik van veel woorden verteld. En ja, ook met opruimen gaat het op detailniveau. Alles wordt apart bekeken, beoordeeld, betwijfeld en vervolgens verzand ze erin en komt er niks van het opruimen terecht. Ze ziet het zelf ook en moet erom lachen: ja, zo ben ik!

Aan de slag

Wat is voor haar nu de uitdaging? Uitzoomen en eerst de grote lijnen pakken met opruimen. Daarna schoonmaken en daarna pas op detailniveau verder en beter opruimen. Hiermee gaan we eerst aan de slag.

Ze maakt eerst een tekening waarop ze in grote lijnen neerzet waar spullen een plek krijgen. Dan gaat ze hiermee aan de slag en pas daarna gaan we verder kijken en plannen. Zo komt ze stapje voor stapje waar ze naartoe wil.

Ze snapt het, ziet het en voelt het aan. Ze weet van zichzelf dat het haar helpt om het in te plannen en dat het haar ook helpt om het samen met iemand te doen. Vriendinnen worden dus ingeschakeld om samen dit te gaan doen.

Nu komt er een periode aan waarin ze even 2 maanden vrij heeft, zoals elke zomer. De vorige jaren gingen die maanden voorbij, gevuld met leuke dingen, zonder dat ze aan het opruimen toekwam. Maar dit jaar gaat het anders, ze gaat er nu echt mee aan de slag!

Loop jij ook vast in je huishouden, of op andere gebieden in je leven? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Maak hiervoor een afspraak via de contactpagina, dan gaan we het samen oplossen.