Categorieën
Leven met ADD/ADHD werk

Waar doe jij het voor?

Heb je er wel eens over nagedacht waarom je het werk of de opleiding doet die je doet? En als je eens naar je vriendenkring kijkt, waarom ga je nu juist met deze mensen graag om? Wat maakt dat je aan een bepaalde sport of hobby doet?

In het dagelijkse leven zijn we allemaal druk bezig met van alles en nog wat. Hopelijk zijn dat zaken waar je helemaal blij van wordt. Maar als dat nou niet zo is, wat kun je daar dan mee? Dan is het zinvol om eens te kijken wat jouw kernwaarden zijn. Waarden zijn kort gezegd de dingen die jij belangrijk vindt, de dingen waar jij ‘het voor doet’. Ze worden aan ons meegegeven door familie, vrienden, kerk/godsdienst, school, woonomgeving en (sociale)media. Je kernwaarden zijn daarvan de belangrijkste.

Je kernwaarden sturen al je gedrag, gedachten en gevoelens. Omdat veel mensen zich niet bewust zijn van wat hun kernwaarden zijn, lopen ze in het dagelijks leven tegen allerlei zaken aan.Zo begrijpen ze niet waar ze zo op triggeren en zo kwaad om worden, of waarom bepaalde situaties heel veel energie kosten. Als ik met mensen kijk die een burn-out hebben gehad naar hun kernwaarden, dan komen ze vrijwel altijd tot de conclusie dat daar niet voldoende aandacht voor was in hun baan. En dat kost je enorm veel energie. Bij ruzies spelen belangrijke waarden ook van beide kanten een rol. Op die manier kan ADD of ADHD gedrag worden versterkt.

Bedenk eens voor jezelf wat voor jou belangrijk is, bijvoorbeeld in de context van je werk of in de context relatie. Probeer per context een rijtje te maken van zo’n 5 waarden die voor jou belangrijk zijn. Voorbeelden van (kern)waarden zijn: voldoening, zekerheid, uitdaging, eerlijkheid, autonomie, vrijheid, etc.

Als je dit lastig vindt, denk dan eens terug naar een moment waarop alles als vanzelf liep. Wat gebeurde er toen, wat maakte dat het zo lekker liep? Wat vond je toen belangrijk? Door deze vragen te stellen kom je bij je kernwaarden terecht.
Als je de belangrijkste waarden op een rijtje hebt gezet, kijk dan eens in hoeverre er in jouw dagelijks leven ‘voldaan’ wordt aan deze waarden. Als bijvoorbeeld ‘zekerheid’ een belangrijke waarde voor jou blijkt te zijn in de context werk, dan weet je dus dat werken via een flexcontract of voor jezelf beginnen voor jou niet de beste optie zal zijn.

Over waarden valt nog veel meer te vertellen. Er zijn kernwaarden en motivatiewaarden en bij waarden speelt ook vermijdende- en benaderende sturing een rol. Dit heeft zo zijn uitwerking op hoe jij in je vel zit en op hoe je dagelijkse leven eruit ziet. Wil je er meer over weten en samen met een coach hiermee aan de slag? Neem dan even contact op om een afspraak te maken op 06 39 77 64 01 of stuur een email naar jolanda@adhdgouda.nl.