Een huishouden van Jan Steen

Chaos

Ze komt bij me omdat ze de laatste jaren het overzicht over haar huishouden is kwijtgeraakt. Het is overal een grote rommel in huis, een chaos, en het schoon houden van het huis lukt daardoor ook niet meer zo goed. Vroeger lukte het haar prima om alles bij te houden, en ze houdt ook eigenlijk van opgeruimd en netjes. Maar nu is ze al een tijdje ‘de teugels kwijt’ en ze komt er zelf niet meer uit.

Tijdens dit gesprek komt ze al pratend tot inzichten. Ze beseft zich dat haar aandacht vooral bij anderen is. Soms kiest ze daar ook bewust voor. Ze is hooggevoelig en voelt aan wat haar man en kinderen nodig hebben. Haar man voelt zijn grenzen niet aan en is overspannen geraakt. Zij heeft toen voor hem gezorgd.

Ik kan ook zo voelen hoe dat belangrijk voor haar is. Hoe ze wil zorgen voor degenen die haar lief zijn. Hoe belangrijk het voor haar is dat het goed met hen gaat. Dit gaat zó over hoe je ‘systeem’, je gezin, met elkaar verbonden is door onzichtbare draadjes, over loyaliteit en over binding. Prachtig!

Filters

Ook het communicatiemodel komt voorbij in dit gesprek. Dit gaat over hoe we alle informatie die op ons afkomt filteren. Hoe die filters zijn ingesteld, bepaald voor een groot deel hoe we de wereld om ons heen waarnemen en weer vormgeven in ons eigen gedrag.

Zij filtert vooral op details; ik hoor het aan haar manier van praten. Aan hoe ze alles met heel veel details en met gebruik van veel woorden verteld. En ja, ook met opruimen gaat het op detailniveau. Alles wordt apart bekeken, beoordeeld, betwijfeld en vervolgens verzand ze erin en komt er niks van opruimen. Ze ziet het zelf ook en moet erom lachen: ja, zo ben ik!

Aan de slag

Wat is voor haar nu de uitdaging? Uitzoomen en eerst de grote lijnen pakken met opruimen. Daarna schoonmaken en daarna pas op detailniveau verder en beter opruimen.

Nu maakt ze eerst een tekening waarop ze in grote lijnen neerzet waar spullen een plek krijgen. Dan eerst aan de slag en daarna pas weer verder kijken. Zo komt ze stapje voor stapje waar ze naartoe wil.

Ze snapt het, ziet het en voelt het aan. Ze weet nu ook van zichzelf dat het haar helpt om het in te plannen en dat het haar helpt om het samen met iemand te doen.

Nu komt er een periode aan waarin ze even 2 maanden vrij heeft, zoals elke zomer. De vorige jaren gingen die maanden voorbij, gevuld met leuke dingen, zonder dat ze aan het opruimen toekwam. Maar dit jaar gaat het anders. Ze gaat ermee aan de slag.

Loop jij ook vast in je huishouden, of op andere gebieden in je leven? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Maak hiervoor een afspraak via de contactpagina, dan gaan we samen aan de slag.

 

Jolanda Rijneveld mezelluf

Ik ben oprichtster van De AD(H)D Coach en Power met ADHD, ben opgeleid als AD(H)D coach en heb zelf ADD. Het ‘verhaal’ AD(H)D ken ik dus van beide kanten.  In mijn blogs schrijf ik over mijn eigen leven met ADD en over mijn ervaringen als AD(H)D coach.  Ik loop warm voor mijn geloof en mijn gezin, voor psychologie, persoonlijke ontwikkeling, natuur en muziek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *